Metodika a stanovení efektivní doby mísení bentonitové formovací směsi pro kolový mísič
Ing. Martina Gawronová
VŠB – Technická univerzita Ostrava, Fakulta materiálově-technologická, Katedra metalurgie a slévárenství, 17. listopadu 2172/15, 708 00 Ostrava-Poruba, Česká republika
Se vzrůstajícím trendem ekologizace slévárenství opět nabývá na významu využití formovacích směsí pojených bentonitem. Výroba jakostních odlitků je ovšem založena mimo jiné také na kvalitní formovací směsi. Často opomíjený způsob dosažení jakosti směsi je kombinace kvalitního vymísení při dosažení efektivní doby mísení. Hlavním cílem této práce je představit rešerši zdrojů detailně se zabývajících vlivem mísení na vlastnosti směsí písek-voda-bentonit, stanovení metodiky mísení a nastavení výchozích podmínek pro budoucí experiment. Doba mísení je založena na měření efektu prodlouženého mísení na změny ve vlastnostech bentonitové formovací směsi vlivem postupné ztráty vlhkosti. Sledovanými vlastnosti jsou především spěchovatelnost, vaznost směsi (tj. pevnost v tlaku) a obsah vody na počátku a konci mísení. Následuje určení numerické hodnoty indexu mísení, který je stanovován v různých podmínkách mísení a vyhodnocení jeho využitelnosti. Výsledek stanovení efektivní doby mísení vzhledem k požadovaným vlastnostem směsi může být použit jako výchozí hodnota pro definování vstupních podmínek budoucího mísení nebo pro vhodné nastavení dalšího typu mísiče.
Klíčová slova: bentonitová formovací směs; bentonit; index mísení; doba mísení; spěchovatelnost; pevnost v tlaku